OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
15 resultaten
boekenlijst
Algemeen management
29 maart 2022
Kees Visser
Al zo lang ik mij kan herinneren ben ik een liefhebber van ranglijstjes. Een lijst van Rolling Stone met de beste 500 albums aller tijden bracht mij op het idee de klanten van Managementboek.nl de mogelijkheid te bieden hun lijstjes met favoriete boeken te delen met andere lezers. Doe mee en deel je eigen lijstjes!
nieuws
25 februari 2013
Kees Visser
Op zondag 17 februari overleed geheel onverwacht Remko van der Honing, op slechts 39-jarige leeftijd. De afgelopen 15 jaar is Remko een enthousiaste en zeer betrokken recensent geweest voor Managementboek.nl.
recensie
Marketing
20 mei 2011
Kees Visser
5-6 minuten leestijd
Al voordat dit boek was verschenen, werd ik gegrepen door de uitdagende titel van dit boek: 'De ultieme vraag: Zou u ons bedrijf aanbevelen?' Vele managers zullen deze vraag niet durven stellen aan hun klanten uit angst een vernietigend antwoord te krijgen. Als directeur van Managementboek.nl ben ik ongeveer de laatste die als objectieve recensent kan worden aangemerkt. Ik verzoek de lezer dan ook nadrukkelijk deze speedreview te lezen als een verslag van hoe ik namens Managementboek.nl het lezen van dit boek heb beleefd.
recensie
Coaching en trainen
5 maart 1999
Kees Visser
2-3 minuten leestijd
Een onderwerp dat zich mag verheugen op een warme belangstelling in de managementwereld is coaching. Het ene congres is nog niet afgelopen, of de andere studiedag over dit onderwerp staat al weer voor de deur. De belangstelling blijft echter niet beperkt tot het congrescircuit. Onlangs verscheen Succesvol coachen van John Whitmore.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
5 maart 1999
Kees Visser
2-3 minuten leestijd
Niet alleen organisaties worden gemanaged, ook mensen managen zichzelf. En net zoals er in organisaties gestreefd wordt steeds betere prestaties te behalen, streven mensen ook steeds hogere persoonlijke doelen na. Meer doen in minder tijd, zo is het motto van de laatste jaren. Dat boeken over zelfmanagement hierdoor als paddestoelen uit de grond schieten, is dan ook geen wonder.
recensie
Personeelsmanagement
17 augustus 1998
Kees Visser
De populariteit van begrippen als reengineering en shareholder value leiden ertoe dat de mensen in organisaties uit het oog verloren worden. Nederlands enige managementgoeroe Manfred Kets de Vries voert al jaren een kruistocht tegen al te mechanische opvattingen over organisaties. De combinatie psychoanalyse en economie is zijn domein en heeft ditmaal geresulteerd in het boek met de veelbelovende titel Op leven en dood in de directiekamer.
recensie
Strategisch management
17 augustus 1998
Kees Visser
Kleine organisaties kijken vaak met veel ontzag naar grote organisaties. De grote jongens als Philips, Shell en Unilever mogen zich op meer bewondering en aandacht verheugen dan 'bedrijfjes' met slechts 100 werknemers, die vaak naamloos door het leven gaan. Toch biedt groot zijn niet alleen maar voordelen. Bureaucratie is toch vooral een kenmerk van grote, en niet van kleine ondernemingen, om maar een voorbeeld te noemen. David Hurst pleit in 'Crisis en vernieuwing' voor een herinvoering in grote organisaties van de waarden die kleine organisaties hun succes verschaffen.
recensie
Organisatiekunde
17 augustus 1998
Kees Visser
Recent verscheen De levende onderneming van de Nederlander Arie de Geus, die jarenlang hoofd was van Group Planning van Shell. In dit boek moedigt De Geus moedigt zijn lezers aan ondernemingen te beschouwen als levende wezens in plaats van een verzameling vaste activa weergegeven op een balans. In een tijd waarin steeds meer ondernemingen zich richten op het maximaliseren van aandeelhouderwaarde en het management zichzelf royaal winstopties uitkeert lijkt de verschijning van De levende onderneming perfect getimed te zijn.
recensie
recensie
Strategisch management
18 mei 1998
Kees Visser
2-3 minuten leestijd
Een steeds terugkerend thema in de managementliteratuur is het uitsluiten van het toeval. Managers trachten strategische modellen te implementeren om succes te behalen. Krampachtig proberen zij factoren die niet te beheersen zijn onder controle te krijgen.
recensie
recensie
Strategisch management
17 mei 1998
Kees Visser
2-3 minuten leestijd
Nadat de Canadese hoogleraar Henry Mintzberg de managementwereld verrijkte met boeken over wat managers werkelijk doen (1973), organisatiestructuren (1979) en macht in organisaties (1983), was strategische planning aan de beurt om onder de loep te worden genomen. Al in 1979 bestempelde Mintzberg deze term als een oxymoron.
recensie
Verandermanagement
17 mei 1998
Kees Visser
Hoewel organisatieverandering al jaren hoog op de managementagenda staat, zien auteurs altijd wel weer een aanleiding om het belang van verandering verder te vergroten. Zo ook Rosabeth Moss Kanter, Barry Stein en Todd Jick bestempelen de jaren '80 in 'De uitdaging van organisatieverandering'. Nu in de jaren '90 alle condities zijn weggevallen die voorheen zorgden voor stabiliteit, vormen het reageren op verandering, en het aanwenden en creëren van verandering, de grootste uitdagingen van het management.
recensie
recensie
Organisatiekunde
17 mei 1998
Kees Visser
2-3 minuten leestijd
Om te kunnen voldoen aan de eisen van marktgerichtheid en flexibiliteit zijn de meeste ondernemingen de afgelopen jaren sterk gedecentraliseerd en georganiseerd rond business units (BU's). De voordelen van BU's worden alom erkend, maar dit houdt niet in dat het opdelen van concerns in BU's zonder gevaren is. Een te grote nadruk op de korte termijn en concurrentie tussen BU's onderling zijn twee van die gevaren.