In onze gepolariseerde samenleving vergeten we vaak dat een duurzaam evenwicht makkelijker wordt door samenwerking. In die zin hoeven economie en ecologie geen vijanden van elkaar te zijn, net zoals de landbouw geen tegenstander van de natuur hoeft te zijn. Meer nog: ze moeten elkaars bondgenoten worden.
Op basis van mijn eigen ervaring, van de ontelbare gesprekken die ik had met politici, CEO’s van grote bedrijven, lobbyisten, natuurbeschermers en VN-medewerkers, toon ik in mijn boek aan dat er no business on a dead planet kan zijn. Ik wil de natuur herkenbaar in de rekensommen zetten, en op zoek gaan naar welk leiderschap we daarvoor nodig hebben.
Ik geef daarbij een eerste begrip van de uitdagingen waar we voor staan, van de opties die we hebben om met de juiste mindset aan een vorm van ondernemerschap te werken die futureproof is, en van de manier waarop we vorm kunnen geven aan een bloeiende maatschappij vanuit een andere kijk op natuur, economie en energie.
Dé vraag daarbij: hoe kunnen we zowel geld blijven verdienen en tegelijkertijd de basis van ons bestaan veiligstellen?
Op naar een futureproof economie
Een belangrijke voorwaarde is alvast dat we leren hoe industrie, landbouw, politiek en economie elkaar kunnen versterken, en hoe we samen voor een echte omwenteling en een gezonde wereld kunnen zorgen.
Zo beschrijf ik het (Re)connection Model, het framework om natuur, mensen, bedrijven en beleid letterlijk te (her)verbinden. Met het model hebben we een nieuwe economische motor opgesteld dat de natuur binnenbrengt in de maatschappij, maar andersom ook alle werking in het teken van de natuur stelt.
Het resultaat: iedereen wint. Elke euro die je gemiddeld investeert in een sterk natuurpark, brengt je economie het tienvoudige op. Zo genereert het Nationaal Park Hoge Kempen een jaarlijkse omzet van 191 miljoen euro, 5000 betrokken jobs en 1,2 miljoen bezoekers per jaar.
De systemische transformatie, de omkering, de tocht naar een duurzame planeet én samenleving is complex, daar kunnen we niet omheen. Maar ze vertrekt wel vanuit een sterk geloof dat veranderen kàn, en dat onze relatie met de natuur erin een existentiële rol speelt.
Daarvoor geef ik een aantal voorbeelden: van een radicaal nieuw Earthshot-denken, over een nieuwe missie voor de farma- en verzekeringsindustrie, tot de nood aan een Universele Verklaring Van de Menselijke Afhankelijkheid van de Natuur, zoals we dat ook met de mensenrechten hebben gedaan. Vandaag zijn die laatsten vanzelfsprekend, maar nog maar een eeuw geleden was dat helemaal anders. Om maar te zeggen: verandering kan snel, en is een keuze.
Waarom schreef ik dit boek?
Mijn doel: bedrijfsleiders, economen en politici ervan overtuigen dat een natuur-inclusieve samenleving veel meer opbrengt dan een samenleving zonder natuur. Als we leren te rekenen op elkaars sterktes dan wacht ons een grote toekomst. Als we maar dapper genoeg zijn om de stap te zetten.
Over Ignace Schops
Ignace Schops is natuurbeschermer en autoriteit op het vlak van duurzaam en economisch rendabel natuurbeheer. Op vraag van Al Gore zetelt hij in diens internationale Climate Leadership Corps. Daarnaast is hij Full Member van de EU Chapter van de iconische Club van Rome, en was hij van 2014 tot 2021 President van EUROPARC Federation, het grootste netwerk voor natuur in Europa.